top of page
Robocup Editie 2017 - Updaten gaat moeilijker dit jaar :))

Het geven van een dagelijkse update gaat dit jaar wat trager dan verwacht. De meisjes gaan dan ook megasnel vooruit met vanalles en nog wat. De meisjes deelden zich op in drie groepen: 

 • (groep 1) koekjes : Isa en Flore

 • (groep 2) snoepjes : Annabelle, Elena en Lana

 • (groep 3) fruit : Jente en Eliza

 

Iedere groep is ondertussen klaar met hun programmaties en met hun choreo.

Het verhaal gaat als volgt: 

 • De snoepjes zijn aan het dansen als ze worden aangevallen door de koekjes met hun katapult robot

 • De snoepjes vechten even terug maar gelukkig komt fruit tussenbeide en kunnen ze de gemoederen bedaren

 • Samen dansen de snoepjes, koekjes en fruit tot het einde.

Ieder groepje maakte en programmeerde een robot. De koekjes gingen voor een katapult-robot met twee Mindstorm NXT doosjes (dus eigenlijk 2 robots), beide versierd met oreo's en lichtjes. Fruit koos een try-bot met 3 wielen en toverde deze om tot een geweldig mooi geheel van paarse druiven. Snoep opteerde voor een try-bot met 4 wielen, en wil van hun robot één groot snoepjesparadijs maken. 

De kledij staat ook bijna op punt, dankzij de kundige handen van helpers Cara en Marie. Ook Thibault heeft dit jaar naarstig mee geholpen bij het programmeren en heeft de muziek met 5 verschillende nummertjes mooi in elkaar gemixt. 

Vandaag is het al de laatste dag. Er moeten nog net wat kleine dingen worden afgewerkt:

 • versiering katapult robot

 • versiering snoepjesrobot (gummi)

 • versiering hoed, diadeem en strik 

 • afwerking versiering fruit robot

En dan natuurlijk ook het optreden op punt zetten en oefenen, oefenen, oefenen !!

Foto's van de vorige dagen kan je alvast hier bekijken: https://robocupgrasheide.shutterfly.com/lekkerland

Meer nieuws over de wedstrijddag volgt spoedig. 

Robocup Editie 2017 - We zijn terug vertrokken !!!

En voilà, het is eindelijk weer van dat. Na een jaartje zonder robots, zijn we terug gelanceerd om robots te bouwen en te programmeren, en bovendien een mooie choreografie en decor in elkaar te steken. Dit jaar zijn we met een klein maar superfijn team van 7 meisjes: Elena, Eliza, Annabelle, Jente, Isa, Flore en Lana. 

En dag 1 was alvast een succes! De meisjes waren meteen akkoord over het thema en deelden zich op in drie groepen: 

 • (groep 1) koekjes : Isa en Flore

 • (groep 2) snoepjes : Annabelle, Elena en Lana

 • (groep 3) fruit : Jente en Eliza

Groep 1 gaat voor Oreo's als thema en maakte een katapult robot die wordt voortgetrokken door een kleine auto. Indrukwekkend zonder meer. Foto's volgen zeker nog. De katapult is klaar en de eerste programmatietests werden ook reeds uitgevoerd. De kleine auto moet nog afgewerkt worden, maar daar was Isa alvast druk mee bezig. Komt zeker in orde morgen !

Groep 2 gaat voor een Try-bot met 4 wielen, aangevuld met een kleurensensor, een geluidssensor, een druksensor en een ultrasone sensor èn als kersje op de taart: een propellor aangestuurd door een externe batterij. Die laatste moet gevuld worden door lolly's, dus dat belooft zeker een spektakel te worden. Morgen kunnen de eerste programmaties uitgetest worden.

Groep 3 koos een Try-bot met 3 wielen, voorzien van een kleurensensor, een geluidssensor, een druksensor en een ultrasone sensor. Groep 3 ging er volop voor en maakte hun robot in geen tijd af. Ze konden dan ook al volop al hun sensoren uittesten en zich focussen op de inkleding van hun robot en hun eigen kledij. 

Met andere woorden: op dag 1 maakte ieder team al enorme stappen vooruit ! De meisjes mogen trots zijn op hun werkt :))

To do's voor morgen:

 • Robots afwerken en uittesten

 • Benodigdheden kledij robot en kledij meisjes oplijsten

 • Plan van aanpak voor spektakel uitwerken

Dat is het voorlopig. 

Foto's van de eerste dag kan je alvast hier bekijken: https://robocupgrasheide.shutterfly.com/lekkerland

Meer nieuws volgt spoedig. 

Ik kijk al uit naar morgen :))

Wat een fantastische finaledag !!!
 

Het was een fantastische finaledag! Beide teams deden het zeer goed bij de jury. Een beetje zenuwen, maar allemaal zeer beleefd en correct geantwoord. Goed gedaan allemaal !!! Gelukkig dit jaar geen gedoe bij het kalibreren op de wedstrijdvloer. Enkel de geluidssensor van The Force Boyzzz! moest veranderd worden naar een ultrasone sensor omwille van de muziek die te luid stond. 

 

Tijdens de wedstrijd zelf deden beide teams het super goed! De sensoren werden correct bediend, de robots deden wat ze moesten doen. Het was supermooi om te zien en ik ben alvast reuzebenieuwd naar de filmpjes die Johan, de papa van Sander, gemaakt heeft. Die volgen uiteraard zo snel mogelijk op de website :)

 

Ook de t-shirts, gesponsord door Wim, de papa van Bieke, vielen reuze in de smaak bij de kinderen, de jury en heel wat andere mensen op de finaledag! Tijdens de uren tussen de kalibratie, de jury en de wedstrijd konden de kinderen zich gelukkig volop amuseren in het Technologiepark waar leerlingen van verschillende scholen hun wetenschapsprojecten voorstelden. Zo was er een zelfgemaakt patattenkanon dat wel 104 meter ver kon schieten. En een vortexkanon. En natuurlijk ook Zohra, de zorgrobot, en de virtual reality bril... Allemaal superknappe dingen. Dankzij Innoviris van Brussels.be kregen alle kinderen ook gratis een gepersonaliseerde pin van zichzelf en van de Robocup-groep van 2016. 

 

En dan kwam de uitslag ... The Force Boyzzz! werden mooi derde. Maar wat mij betrof hadden beide teams eerst mogen zijn :)) Alle kinderen hebben duidelijk laten zien dat ze enorm veel kennen en kunnen over programmeren, bouwen, over sensoren ... alles eigenlijk wat met Lego Mindstorms te maken heeft en dat was uiteindelijk de bedoeling. Er was uiteraard een beetje teleurstelling omdat niemand gewonnen had, maar dat kwam meer door de prijs (een BB8 robot) dan door de plaats op het podium. Misschien moet er maar eens nagedacht worden over het maken van een eigen BB8 droide :))

 

Ik vond het alvast super en ik hoop dat er volgend jaar evenveel enthousiaste deelnemers zullen zijn !! Ik kijk uit naar de creatieve ideeën van volgend jaar. Blokkeer de tweede week van de paasvakantie alvast maar in jullie agenda :))

 

De foto's van de finaledag kunnen jullie uiteraard bekijken op de Shutterfly website.

 

Tot volgend jaar, 
Ilse 

 
Robocup 2016 - Het was weer een fantastische editie !!

 

De Robocup-workshop week is afgelopen. Het was intens, druk en veel werk, maar tegelijkertijd o zo fijn om alle deelnemende kinderen te zien openbloeien. Ze hebben allemaal enorm hard gewerkt en ongelooflijk hun best gedaan om in team na te denken over en samen te werken aan één idee, één robot, één spektakel. En het is ze zonder meer gelukt. In de hieronderstaande YouTube-filmpjes vinden jullie een filmpje van ieder team. (Tijdens de generale repetitie op school, zal er ook gefilmd worden, zodat ook de robots klaar en duidelijk in beeld komen :))

Maar om dat eindresultaat te bereiken, hebben ze wel test na test na test moeten uitvoeren. Hieronder vinden jullie een aantal testjes die beide teams met hun robots hebben uitgevoerd doorheen de week. Veel kijkplezier !!!

Yes Yes !! Het is gelukt !!

April 08, 2016

Wat een dag !!! Alle kinderen hebben mega-hard gewerkt om alles klaar te krijgen. The Force Boyzzz! hebben in de voormiddag alles gegeven om hun programmatie en show klaar te krijgen. Op zoek naar Leven hebben dan weer alles op alles gezet om de kostuums van iedereen klaar te krijgen. Isa, Dries, Jorden, Kara, Annabelle, Flore, Jente, Marie, ... allemaal hebben ze zitten naaien en knippen aan de kostuums van Maul (zwarte T-shirt: check, zwarte band: check), Ewok (berenpak: check, kap: check), Rebel pilots (bavet: check, helmen: check, doosjes: check, riemen: check) en het snoepjespakje: check !

 

De foto's van de laatste dag kunnen jullie bekijken op: https://robocupgrasheide.shutterfly.com/

 

De filmpjes van de voorbije dagen en de finale powerpoint presentaties worden waarschijnlijk morgen op deze website geplaatst.

 

Maar allemaal ongelooflijk hard gewerkt dus ! In de namiddag hebben The Force Boyzzz! nog wat verder geknutseld aan de outfit van de Rebel Pilots. Team Op zoek naar Leven hebben dan weer de puntjes op de i kunnen zetten in hun show. 

 

Tijdens het toon moment voor de ouders kreeg in het begin vooral de stress de bovenhand, maar eens alles en iedereen gekalmeerd was, gingen beide shows perfect! 

 

Team Op zoek naar Leven hebben een ongelooflijk fijn spektakel uitgewerkt waarbij hun robot langzaam uit een zelfgemaakte raket gereden komt, vervolgens gevaarlijk radioactief afval ontwijkt, om nadien met open armen te worden ontvangen door een snoepmeisje en een ongelooflijk lieflijke alien. Aan het einde schrikken de twee astronouten zich een hoedje en haasten ze zich snel om, met robot en het radioactief afval, terug naar de aarde te vliegen. 

 

Bij team The Force Boyzzz! is het verhaal geïnspireerd op verschillende Star Wars films. De slechten in het verhaal, zijnde Maul en de STARBOTZZZ robot AT-ST, worden aangevallen door de goeden, zijnde Anakin, twee Rebel Pilots, de STARBOTZZZ robot R2 en Chewbacca en een Ewok. Het lijkt eerst alsof de goeden snel korte metten zullen maken met Maul, maar dan gaat Anakin over naar de Dark Side en moet er opnieuw strijd geleverd worden. Gelukkig doet de STARBOTZZZ robot R2 wat nodig is en wordt ook Anakin op tijd uitgeschakeld. 

 

Er zijn weliswaar nog een paar kleine to do's die overblijven om het helemaal af te maken:

- 2m lint voor de Rebel Pilots

- voeten voor de knieën van de Ewok

- zwarte broek mee te brengen / aan te doen door Jens voor de outfit van Maul

- statieven voor het ophangen van het sterrendoek

 

Anaïs heeft vandaag snel het snoepjespakje afgewerkt. Er moest nog net boordstof aan de benen en de kraag gezet worden. Ook werd er al het nodige lint gekocht om de outfits van de Rebel Pilots af te werken. 

 

Dag 4 - We zijn er bijna ! We zijn er bijna ! Maar nog niet helemaal ...

April 06, 2016

Alle kinderen hebben zich vandaag enorm ingezet ! Team 'The Force Boyzzz!' en Team 'Op zoek naar Leven' zijn beiden zo goed als klaar met hun to do's. Bijna klaar voor de generale repetitie en het showmoment voor de ouders morgen om 15:00 dus !!

 

Vandaag werd er gewerkt aan:

- het decor: ok voor beide teams

- de kledij: stof gekocht voor de to do's voor morgen

- de presentaties en de muziek: ok voor beide teams

- de programmatie: bijna klaar ! 

 

Wat gaan we morgen doen: 

- Team 'The Force Boyzzz!': Programmatie R2 en AT-ST en show afwerken (allemaal). Afwerken van de blokjes voor de rebellenpiloten. Afwerken van de kledij van de rebellen piloten. 

- Team 'Op zoek naar Leven': Maken van de outfit van het snoepje. Knutselen van een mega-snoepje-haarstrik. Helpen bij het maken van de outfits van de rebellenpiloten, Ewok en Maul. Oefenen van de eigen show. 

 

Bieke gaat morgen ook nog even na of alles nu klopt in de afwisseling tussen presentatie, muziek en show. 

 

Spannend allemaal !!! 

 

en zoals altijd, kan je foto's van vandaag vinden op : https://robocupgrasheide.shutterfly.com/

 

Tot morgen, 

Ilse 

 

Robocup 2016 - Dag 3 zit er op !!!

April 05, 2016

Straffe toebak vandaag! De twee teams hebben vandaag enorme stappen vooruit gezet. En de teamfoto's werden gemaakt door Anaïs. Toppie !!

 

Team 1 - The Force Boyzzz! - zijn zo goed als klaar met hun programmatie van de shooter-robot. Kledij werd beslist en goedgekeurd. Het Anakin-pak is ok! De twee rode overalls voor de rebellenpiloten Thibault en Jasper zijn ok! Het Chewbacca-kostuum voor Sander is ook dik ok! De zwarte mantel voor Maul, ofte Jens, is ook ok. Enkel nog wat klein naai- en stikwerk voor Jens en Raoul en alles is geregeld. Ook voor de wapens is alles zo goed als geregeld. Sander heeft alles mooi geïnventariseerd. Nog net één rood laserzwaard is er nodig + een punt op de speer van de Ewok. Komt in orde morgen ! Ook het programmeren van robot 2 - de AT-ST - heeft vandaag eindelijk zijn vruchten afgeleverd. Jens, Raoul en Bram hebben heel wat vorderingen gemaakt. Morgen raakt ook die programmatie zeker afgewerkt. Thibault en Jasper hebben de muziek opgelijst en getimed, en dankzij de muziek-knip-plak-skills van Thibault zouden we morgen of ten laatste overmorgen een volledige versie moeten hebben van drie verschillende liedjes. Ik ben benieuwd :)

 

To do's voor morgen:

- Stof kopen voor EWOK, Maul en details voor rebellen piloten.

- Afwerken riem Chewbacca. 

- 2 doosjes knutselen voor rebellen piloten.

- presentatie afmaken met de foto's van de groep van vandaag. 

- programmatie afwerken. 

- show uitproberen en afstellen op de programmatie en de robots. 

 

Team 2 - Op zoek naar Leven - is zo goed als rond. Zij hebben vandaag geknutseld, geverfd en geprogrammeerd. Annabelle en Isa hebben zich helemaal laten gaan op de snoepjesstruik. Jorden, Ad en Dries hebben de raket (2 grote grote grote blokken karton) wit, rood en zwart geverfd. Morgen nog net afwerken en klaar is kees. Jente, Kara en Flore hebben de puntjes op de programmatie gezet. Versie één is alvast klaar, maar door een klein probleem met de tandwielen (GRRRR die tandwielen altijd) zijn ze nu begonnen aan een tweede versie waarbij ze in de bochten gebruik maken van tegengestelde motoren. Bram was vandaag zonder meer de reddende engel voor team 1 en team 2. Hij ontdekte kapotte stokjes bij robots van beide teams en verving deze in een ommezwaai :))

 

To do's voor morgen: 

- Deurknop voor de snoepjes-struik

- Versiering ruimtepakken Jorden & Dries (Dank je wel Mieke :)

- Raket afwerken

- Programmatie versie 2 afwerken

- Powerpoint met foto's van de groep en groepsleden afwerken

- Muziek afwerken (Dank je wel Bieke)

 

en zoals eergisteren en gisteren, zijn de foto's van beide teams te bezichtigen op: 

https://robocupgrasheide.shutterfly.com/

 

Morgen probeer ik ook wat filmpjes op te laden op de Shutterfly-website, nu is het even wat te druk met een koppel pubers over de vloer die morgen gaan Walibi'en :))

 

Tot morgen !!

Ilse 

 

Dag 2 - Wauw ! Wat een vorderingen !!!

April 04, 2016

Dag 2 van de Robocup Workshop 2016 is super goed verlopen. Beide teams hebben enorme vorderingen gemaakt. 

 

Team 1 - The Force Boyzzz! - hebben hun eerste robot bijna volledig geprogrammeerd en gebruiken opeenvolgend de druksensor, de ultrasone sensor, de kleurensensor en de ballenshooter. Nu aan het einde de robot nog net een keertje extra naar het publiek keren en klaar is kees. Het programmeren van robot 2 - de Mindstorm AT-ST - ging iets minder vlot omdat het veel moeilijker is om de robot stabiel te houden en omdat alle motoren omgekeerd ingebouwd zitten en nooit een volledige omwenteling kunnen maken (wat we hier juist mee bedoelen, kunnen jullie zonder probleem aan jullie kinderen vragen ;). Maar het programmeren van robot 2 komt morgen vast en zeker in orde. The Force Boyzzz! hebben ook hun volledige plan van aanpak uitgewerkt en de muziek gekozen. Er zijn twee rebel piloten (hopelijk ok met rode overals van Jasper), één Chewbacca met bestaand kostuum van Raoul, één Anakin met bestaand kostuum van Thibo (nog te lenen, maar dat komt in de sjakos), één nog te maken kostuum voor een EWOK door Ilse en één nog te maken kostuum voor MAUL. Bram heeft trouwens eigenhandig een reeks lampjes met schakelaar geïntegreerd in de eerste robot. Mega cool !!! Dat is zeker !

 

Programma voor morgen:

- Afwerken programmatie Robot 1 

- Afwerken programmatie Robot 2 

- Timen van de muziek - wanneer begint en start het eerste nummer + wanneer begint en start het tweede nummer

- Uitwerken van de powerpoint

- Groepsfoto + individuele foto's

- Oplijsten en verzamelen van de wapens die nodig zijn (laserzwaarden + kleur + kruisbogen + speer + andere)

- Oefenen van de show !

 

Enkele foto's en filmpjes van The Force Boyzzz! vinden jullie alvast hier

 

Team 2 - Op zoek naar Leven - hebben vandaag ook enorm hun best gedaan. Er werden serieuze stappen gezet in de programmatie. De robot start netjes van de raket, ontwijkt het radioactief afval, wordt geknuffeld door het snoep en vriendelijk ontvangen door de alien. Nu nog het einde verder uitwerken en de programmatie is klaar. Foto's en filmpjes van Op zoek naar Leven vinden jullie alvast hier. Naast het programmeren heeft het tweede team ook al heel wat bezig geweest met het inkleden van hun spektakel. Er wordt een raket en een snoepboom gebouwd. Twee ruimtepakken worden meegebracht door Marie. Een snoepjes-outfit wordt geknutseld door Ilse. Een alien-outfit met 6 armen is al beschikbaar en wordt morgen uitgebreid met een alien-masker van papier maché. Snoepjes, uit te delen door het levend snoepje Annabelle, werden vandaag gekocht. De ton radioactief afval, met logo, werd ook al gevonden en gebruikt. Al heel wat gedacht en gedaan dus, maar morgen toch ook nog wel wat werk voor de boeg:

 

- Uitsnijden en verven van de raket

- Maken van het alien-masker

- Afwerken van de programmatie

- Uitwerken van de powerpoint

- Timen van de muziek 

- Groepsfoto + individuele foto's

 

Morgen vliegen we er terug in ! Laat ons hopen dat het goed weer is, zodat we met veel zon en plezier buiten kunnen knutselen :))

 

Tot morgen, 
Ilse 

ROBOCUP 2016 - we zijn vertrokken

January 03, 2023

En jep, met een late aankondiging op school en wat vertraging over wat, hoe, wanneer, wat ... naar de ouders toe, zijn we uiteindelijk met enorm veel enthousiasme gestart aan de nieuwste editie van de Robocup-workshop 2016 !!

 

We zijn dit jaar met 13 leerlingen uit het 3e (ja, door omstandigheden hebben we er toch 2), 4e, 5e en 6e leerjaar van de Vrije Basisschool Grasheide. Meester Francis bracht vandaag ook nog een lading lekkere tussendoortjes en drankjes binnen ! Dank je wel Basisschool Grasheide!

 

Vandaag ging de eerste sessie door en werden er meteen twee teams gevormd.

 

Team 1 - The Force Boyzzz! - hebben als thema 'Star Wars' gekozen en waren op 5 minuten akkoord over hun groepsnaam, robots (ja, ze bouwen er 2) en naam voor hun robots (The Starbotzzz). Eén robot is een Mindstorm AT-ST. De andere is een gepersonaliseerde Multi-bot met shooter, geluidsensor, druksensor en lichtsensor. Dit team bestaat uit Raoul, Sander, Bram, Thibault, Jasper en Jens. 

 

Team 2 - Op zoek naar Leven - hebben ook een gepersonaliseerde Multi-bot met schep gebouwd met geluidsensor, druksensor en kleurensensor, die als maanlander-voertuig de maan zal gaan verkennen naar water, planten ... Vandaag heeft dit team al de eerste testjes kunnen uitvoeren met hun robot en die lukten, na wat proberen, meteen. Morgen meer van dat ! Dit team bestaat uit Jente, Kara, Flore, Isa, Annabelle, Jorden en Dries. Kara en Isa zullen wel enkel deze week meebouwen, meewerken en meedenken omdat ze niet kunnen deelnemen aan de Robocup-wedstrijd op 30 april (want dan is het Lentefeest van Kara, en dat kan ze zelf niet missen, nietwaar :))

 

De to do's voor morgen zijn:

 

--> Team 1: het uitproberen van de eerste programmaties voor beide robots, in de voormiddag. In de namiddag moet het team opnieuw overleggen over de uitwerking van hun spektakel. Dit wil zeggen: muziek, kledij, decor en het dansje/show/... 

 

--> Team 2: het uitwerken van het spektakel. Dit wil zeggen dat er in de voormiddag moet beslist worden over de muziek, de kledij, het decor, en het dansje van de groepsleden en de robot. In de namiddag kan er dan verder geprobeerd en geprogrammeerd worden met de robot ! 

 

Foto's van de eerste dag vinden jullie alvast hier: 

 

Team 'The Force Boyzzz!'

 

Team 'Op zoek naar Leven'

 

Ik heb alvast genoten van de eerste dag en kijk uit naar morgen. Ik hoop dat onze 13 deelnemers vannacht creatief dromen over hun robot :)

 

Tot morgen,
Ilse 

Please reload

bottom of page